11.1.25

Nasi Goreng Cabai Tumbuk Menggamit Memori Masa Kecil

Aku ternampak perkongsian akak Shamsinar di Facebook tadi, dan hati aku terusik. Resepi nasi goreng cabai tumbuk yang dia kongsikan tu sungguh menggamit memori masa kecil aku dulu. Tiba-tiba aku rasa seperti diheret kembali ke dapur kecil rumah kampung kami, di mana bau tumisan bawang dan ikan bilis memenuhi ruang udara setiap pagi.

Mak aku, walaupun dengan bahan yang serba ringkas, boleh buat masakan yang rasa macam ada ‘sihir’. Salah satu kegemaran aku ialah nasi goreng cabai yang dia masak. Bahan-bahannya tak rumit langsung — nasi sejuk, cabai kering, bawang merah, bawang putih, ikan bilis, dan kadang-kadang isi ikan goreng. Tiada sukatan ya. Semuanya agak-agak je. Tapi cara mak tumbuk bahan-bahan dengan lesung batu tu, lemah-lembut tapi penuh tenaga, membuatkan rasanya lain macam. Tak pernah sekali pun dia guna mesin pengisar, sebab katanya rasa nasi goreng tu tak akan sama.

Aku masih ingat, kami adik-beradik akan duduk bersila di atas lantai dapur, sambil perut berbunyi-bunyi menunggu mak siap masak. Bau nasi goreng tu menusuk hidung, menggoda kesabaran kami. Bila akhirnya mak hidangkan di pinggan besar ataupun dulang, kami semua makan dengan berselera. Selalunya, aku minta tambah.

Bila baca resepi akak Shamsinar tadi, aku rasa macam nak terus ke dapur cuba masak. Resepi dia memang simple je. Serius, tengok gambar nasi goreng dia tu pun dah buat air liur aku meleleh.

Kadang-kadang kita tak sedar, makanan bukan sekadar untuk mengisi perut. Ia adalah perantara kenangan, jambatan kepada masa lalu yang kita rindui. Bau, rasa, dan rupa makanan boleh membawa kita pulang ke zaman kanak-kanak, ke saat-saat di mana hidup terasa lebih mudah dan bahagia.

Baca juga - Santai di Ana Ikan Bakar Petai Tanjung Lumpur, Kuantan

Korang pernah rasa macam tu tak? Tiba-tiba angin rindu datang, teringin nak makan sesuatu yang rasa macam masakan mak atau nenek dulu-dulu? Kalau pernah, aku cadangkan korang cuba resepi nasi goreng cabai tumbuk ni. Sebab aku yakin, sekali korang masak dan makan, korang pun akan rasa ‘vibes’ kampung yang dah lama hilang tu.

Selamat mencuba dan menikmati, ya!

Enjoy...!!!

8 ulasan:

  1. Sama laaa..pagi tadi kak SA buat nasi goreng gak...cuma xde isi ikan..kalau Ada mesti lagi best...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan. bende simple2 ni kalau kene caranya memang lain macam rasa die..

      Padam
  2. Sedap kerana mak kita masak dengan ikhlas dan penuh rasa kasih sayang

    BalasPadam
    Balasan
    1. tiada apa yang boleh mengalahkan masakan ibu..

      Padam
  3. Kalau guna cili padi, linda selalu buat... Tak pernah lagi guna cili kering, nanti nak cuba jugak lah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haar kak linda. cili kering ni rasa lain sikit. boleh cuba ya.

      Padam
  4. Wahh biasa Cuya pakai cili padi dengan cili hidup je...
    Sebab entah nape ibu cakap cili yg kering tak sesuai, mungkin yg tk sesuai tu cili kering blend. Next time boleh cuba nii

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh cuba sis.. rasa die lain sikit.

      Padam

Papaglamz © . Designed by MaisarahSidi.com