Pernah tak korang rasa pelik bila cuba makanan yang korang tak biasa makan? Macam aku dulu, orang Johor, pertama kali jejak ke Kuantan, dah kena terima satu pengalaman baru – karipap inti ikan! Kalau kat Johor, karipap biasa dengan inti kentang je kan? Tiba-tiba datang Kuantan, jumpa karipap inti ikan. Bila nampak, macam "Eh, peliknya!", tapi disebabkan nak cuba benda baru, aku pun cubalah.
Waktu pertama kali makan tu, aku agak terkejut jugak. Inti ikan? Seriously? Sebab biasanya karipap kan penuh dengan kentang yang lembut dan berempah. Tapi bila gigit karipap inti ikan, rasa dia tak terduga. Ikan tu memang sedap, berperisa, dan lebih ringan dari kentang. Walaupun pelik pada mulanya, lama-lama aku boleh terima. Rasa unik, tapi sedap juga rupanya!
Kat Johor pun ade karipap yang pelik. Karipap mee hoon. Tapi bila aku cerita kat diorang tentang karipap inti mee hoon yang ada kat Johor, member-member aku yang duduk kuantan ni pun jadi pelik! Betul lah kata orang, setiap tempat ada makanan yang pelik dan tersendiri. Tak ada yang betul atau salah, cuma cara kita adapt je dengan makanan tempatan.
Baca juga - Kuantan: Destinasi Wajib Singgah dengan Pelbagai Tempat Menarik
So, bila fikir balik, memang menarik kalau kita cuba makanan yang tak biasa, sebab kat situ lah kita belajar tentang budaya tempat tu. Sekarang ni, karipap inti ikan dah jadi antara makanan kegemaran aku setiap kali balik Kuantan. Huhuh!
Enjoy...!!!