Resepi Sambal Totok, Menu pembuka selera, Resepi masyarakat jawa
Assalamualaikum
Salam sayang buat semua. Hehehe. Ok kali ni PapaG ingin berkongsi satu resepi yang memang tidak asing bagi masyarakat jawa. Resepi sambal tok tok atau totok yang baru-baru ni PapaG buat. Resepi memang senang sahaja. Pejam sebelah mata pun insyallah jadi. Rasanya sangat sedap. Biasanya sambal totok di jadikan sebagai pembuka selera. Memang menjadi la. Tak percaya nanti cuba tau.
Baru-baru ni juga PapaG ada terperasan satu kedai ni ade menjual sambal totok yang di paketkan di dalam botol kaca di Kuantan ni. Ternyata ada juga peminat sambal totok di Kuantan ni kan. Siap boleh di jual lagi. Walau apepun, antara beli dan buat sendiri, PapaG prefer buat sendiri. Lebih puas hati gitu. Suka hati nak rasa macam mana. Kalau nak pedas lebihkan cili. Kalau nak rasa kerangupan bilis, lebihkan bilis. Dan macam-macam la inovasi dalam resepi sambal totok ni yang boleh kita cuba. Boleh la bereksperimen di dapur yer.
Resepi Sambal Totok
Bahan-bahan
Ikan bilis
15-20 tangkai cili padi
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Minyak utk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara membuatnya
Goreng ikan biis sehingga garing. Kemudian toskan. Goreng pula cili, bawang merah dan bawang putih sehingga layu. Setelah siap semua bahan digoreng, tumbuk kesemua bahan tadi dalam batu lesung. Dah siap. Eh jangan lupa letak garam dan gula untuk sesuaikan rasa.
Sambal totok ni kalau makan dengan nasi panas dan ikan goreng mesti menambah berpinggan-pinggan. Tak percaya? Korang cuba la.....
With Love
Papaglamz
-sekian-
Wow! teringin nk rasa tapi takut pedas...
BalasPadampernah rasa sambal ni memang sedap papaG :)
BalasPadamwah sedapnya.simple tapi bernafsu kan bila makan hehee
BalasPadamOk..baru tau nama totok ni .hehe
BalasPadamOwh macam tu rupanya. Kalau di Penang sambal belacan dah cukup
BalasPadamAssalam. Macam bes je sambal totok ni..
BalasPadam