RESEPI MUDAH KERABU PERUT KECOQ LIOQ

RESEPI MUDAH KERABU PERUT KECOQ LIOQ

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi kerabu perut mudah ni. Tengok je dah kecoq lioq.


Jom tonton : Cara Buat Telur Separuh Masak Menggunakan Coffee Maker Di Office

Bahan-bahan:

-1/2 kilo perut lembu yang direbus (potong kecil-kecil) 
-Daun selom/ulam Raja 
-1 ulas bawang merah 
-1 batang bunga kantan (ambil bunga aje)
-3 batang cili padi 
-segenggam tomato ceri (belah dua)
-2 sudu besar jus limau kasturi
-1 sudu besar kerisik
- 1 sudu besar minyak
*perasakan dengan garam/gula


Cara-caranya:

-Hiris halus bawang merah, daun selom/ulam raja, cili padi, bunga kantan. Letak tepi jap.

- Gaul kerisik dengan minyak, jus limau kasturi, garam dan gula

- Gaulkan bahan yang lain

- Siap untuk dihidangkan

Senangkan? 

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI BERGEDIL SPECIAL

RESEPI BERGEDIL SPECIAL

Assalamualaikum semua. Siapa suka makan soto, konpem suka bergedil. Macam tak sah gitu, makan soto tanpa bergedil. Boleh mendatangkan marah sampai mata terjegil.

Dia punya rasa sodap yakmat. Rasa enak kentang, bawang goreng, telur perghhh dahsyat. Boleh ratah sepinggan ni, kalau tak hiraukan berat badan meningkat.

Jom tonton : Daging masak kicap mudah step by step

1.5 kg kentang (dipotong, digoreng dan dilenyek halus)

Masukkan:

Segenggam daging cincang yang sudah dimasak sedikit terlebih dahulu
Segenggam bawang goreng
Sedikit garam
1 sdb serbuk lada putih
1 sdb tepung jagung


Kesemuanya digaul rata dengan kentang tadi. Bulat bulatkan atau guna acuan (terpulang pada individu)

2 biji telur dipukul bersama
1 sdb tepung jagung

Golekkan kentang tadi ke dalam telur sebelum digoreng.

Nak lebih banyak resepi best best, follow fb Maria Binti Talib

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian
Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu CONFIRM JADI

Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu CONFIRM JADI

Agar-agar milo atau juga pudding milo ni memang sedap kalau dimakan. Lebih-lebih lagi ketika sejuk. Memang sedap. Cara nak buat agar-agar milo susu ni pun mudah je. Tak lah susah sangat. nak tau cara buatnya? Teruskan menonton video ini tau.!

Jom tonton : Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu CONFIRM JADI

Cara-nak-buat-agar-agar-milo-susu-pudding-milo

Resepi Agar-agar Milo | Pudding Milo Susu


Bahan-bahan membuat agar-agar milo / pudding milo

Milo
Susu pekat
Susu cair
Gula

Cara masak

Masukkan semua bahan kedalam periuk dan panaskan sehingga semua bahan bercmapur dengan sebati.

Masukkan dalam loyang dan biarkan sejuk. 

Selamat mencuba..!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Petua Goreng Hati Lembu Supaya Tidak Meletup

Petua Goreng Hati Lembu Supaya Tidak Meletup

Assalamualaikum semua. Masalah yang selalu kaum ibu hadapai bila masak hati ibu ialah hati tu selalu sangat meletop-letop. Takut jugak nak masak kan? Saya ada terbaca satu tips nak goreng hati lembu ni. Jom layan.

Jom tonton : Nasi Goreng 'BODO' In The House


Haa.. memang ramai yang tanya cara tak nak bagi minyak meletup masa menggoreng hati.

Senang je.. Macam ni cara nya:

1- Basuh semua hati yang hendak di goreng.
2- Masukkan dalam periuk dan isi air jangan byk sangat.
Biar ngam2 dengan paras hati tu
3- Hidupkan api dan rebuskan ia.
4- Dah hampir masak, barulah digoreng dalam kuali.

Hati tak akan meletup dah.
Lembut dia tu sampai petang tau..

Ok selamat mencuba!

Kredit : Soul kitchens Lunchbox Harian

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL. Anda Patut Cuba

Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL. Anda Patut Cuba

Assalamualaikum semua. Sekarang ni sedang viral tentang aiskrim malaysia ala magnum kan? So, saya pun tak nak la melepaskan peluang untuk mencuba resepi aiskrim malaysia ala magnum ni. Tengok macam mudah je resepi dia. Bahan-bahan pun memang ada kat rumah ni. So, jom kita layan cara nak buat aiskrim malaysia ala magnum ni.

Jom tonton : Video penuh saya buat aiskrim malaysia ala magnum yang viral ni 




Resepi Aiskrim Malaysia Ala Magnum VIRAL


Bahan-bahan

1) 1/2 tin susu pekat manis
2) 1 kotak susu segar (sebarang jenis)
3) 1 sudu ovelet
4) 1 sudu esen vanilla 
5) Coklat beryl's coin

Cara-cara membuatnnya

1. Campurkan susu pekat, susu kotak, ovelet dan vanila di dalam mesin pengisar dan kisar sehingga semua bahan bercampur dengan sempurna.

2. Masukkan coklat coin ke dalam plastik airkrim dan rendamkan ke dalam air panas sehingga coklat cair.

3. Ratakan coklat sepanjang plastik aiskrim.

4. Masukkan campuran susu yang telah diblender ke dalam plastik aiskrim malaysia. Kemudian ikat.

5. Bekukan aiskrim yang telah siap di dalam peti sejuk. Minumum 5 jam ataupun sehingga keras.

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Murtabak Maggie

Resepi Murtabak Maggie

Assalamualaikum semua. Jom layan cerita disebalik resepi murtabak maggie yang mudah yang telah dikongsi oleh puan Siti Noraini Binti Bisri ni. Nampak mudah sangat sedap.

Jom tonton : Resepi Sosej Homemade Dijamin Sihat Tanpa Pengawet


Cara buat.

Mula mula siapkan daging cincang dulu.

Tumis bawang merah dan bawang putih, aku suka pakai bawang merah banyak banyak sebab sedap, pastu masukkan serbuk kari,masukkan air sikit then masukkan daging cincang. Jangan lupa garam. Masak sampai dia agak pekat. (refer video klau ta faham) Da masak sila ketepikan.


Sayur apa pun nak letak terpulang, semua sayur tu sila potong kecik kecik. Aku letak cili benggala kuning, cili benggala merah, kacang panjang, sosej, dan daun sup. Aku suka letak daun sup banyak banyak sebab dia wangi, klau engkorang ta suka tayah letak.

Maggie jangan lupa rebus dulu ye adik adik, kang kau makan murtabak maggie rasa murtabak mamee monster plak.


Bila semua da sedia, pecahkan telur (ikut kuantiti berapa banyak maggie kau pakai, selalunya 2 biji telur untuk 1 bungkus maggie) pukul telur tu dengan daging cincang yang da siap masak, lepas tu masukkan sayur yng kau da cincang dan maggie yang da direbus tu.

Last sekali masak la pakai non stick pan,beli pan tu kat diy, murah je. toksah beli yang mahal kedaung tu. bazir je. cara masak tu refer la kat video ye sebab aku malas na menaip panjang panjang sebenarnya.

Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Mee Bandong Mudah Tapi Rasa Meletop..!!

Resepi Mee Bandong Mudah Tapi Rasa Meletop..!!

Assalamualaikum semua. Serious saya tertarik dengan cerita disebalik resepi mee bandong yang telah dikongsi oleh puan Syahr Musafir di facebooknya. Jom la layan cerita puan ni.

Jom tonton : Masak Maggie Goreng Bersama Anak-anak

Kelam-kabut pagi ini, Aboy HE (2 tahun 8 bulan) demam jadi saya berjaga sepanjang malam, Adik AL (9 bulan) merengek manja menangis bagai entah apa tak kena maka 'melekatlah' dengan Mama, Along ST (8 tahun 1 bulan) sakit perut lapar, mujur Angah IY (5 tahun 9 bulan) sihat dan ringan tulang bantu kemas rumah, ambilkan itu ini, termasuk tolong hidangkan makanan atas meja.


Alhamdulillah pagi ini, ubah selera, saya sediakan mi bandung.

Kuah bandung ini saya buat ringkas guna apa yang ada di dapur saja, kebanyakan barang dapur dah habis, biasalah Khamis, esok Jumaat ke pasar untuk beli barang.

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering. Terus tumiskan dalam minyak panas hingga naik bau.

2. Masukkan air.

3. Masukkan semua jenis lauk yang kita nak guna: ayam, daging, udang, sotong, ikut citarasa masing-masing. Saya juga letak fishballs. Biarkan mendidih.

4. Apabila mendidih, masukkan sayuran yang kita suka: boleh letak jagung, carrot, sawi, cendawan dan sebagainya. Biarkan mendidih.

5. Apabila mendidih, pecahkan telur. Saya guna 3 biji telur. Kacau sikit supaya telur jadi sedikit hancur. Tetapi jangan terlalu kacau hingga hancur semuanya. Biarkan mendidih.

6. Dalam keadaan kuah mendidih, masukkan sos: saya letak sos tiram, sos tomato dan sos cili (sikit je, sebab tak nak pedas). Bab sos ni, boleh pelbagaikan dengan sos ikan dan sebagainya. Boleh juga letak kiub pati ayam jika suka.

Jika perlu, masukkan garam dan gula.

Biarkan mendidih.

7. Larutkan sedikit tepung jagung dalam sedikit air dalam mangkuk kecil, tuangkan ke dalam kuah bandung, kacau rata supaya kuah menjadi sedikit pekat.

Dan siap!

Mudah, kan? #NowEveryoneCanCook #MiBandung

Alhamdulillah, berkejar ke tempat kerja pula. Kalut punya pasal, tak sempat breakfast pun.

Saya doa moga anak-anak cepat sihat dan isteri diperkuat dan dipermudahkan urusan menjaga anak-anak. Kalau tak perlu kerja, sudah pasti saya stay di rumah uruskan keluarga saja, tetapi banyak urusan hari ini, tak dapat nak mencutikan diri.

#DapurDrSyahr #SuamiMasak #SarapanPagi #MiBandung #ResepiMudah #KeluargaDrSyahr #MemasakAdalahIBADAH

With Love
Papaglamz

-sekian-
PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR

PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR

Assalamualaikum semua. Tiba-tiba terbaca satu resepi puding karamel yang mudah ni kat facebook. So, saya nak share kat blog la untuk simpanan saya. 


Korang masak ape untuk makan malam ni ? Efa tak masak pun sebab dah muak dengan daging, tapi disebabkan lapar so kita buat puding untuk dessert malam ni. Jangan khuatir dengan resepi efa sebab setiap resepi yang efa share semuanya semudah A B C janji sedap & nampak cantik untuk dimakan.

Puji diri sendiri jela. Nak harapkan orang puji memang takde. So, jom follow cara dibawah.

Jom tonton : Best and Easy Creamy Butter Chicken Recipe

RESEPI PUDING KARAMEL AKA PUDING TELUR


Bahan - bahan:

1- susu pekat manis
2 - susu krimer ( brand dibawah memang the best sbb rasa lemak2 gitewww) 
3 - Telur 10 biji
4 - 1/4 camca kecil tepung jagung
5 - 1 camca kecil esen vanila
6 - 1 cawan gula kasar


Cara - caranya:
  1. Masukkan kesemua bahan di atas kedalam blender kecuali gula . Blend sehingga naik buih . Tapiskan buih yang ada supaya bila puding masak ianya akan nampak cantik.
  2. Panaskan kuali & masukkan gula mengikut tahap kemanisan yang anda suka . Tunggu sehingga gula bertukar menjadi keperangan . Kacau dengan api yang perlahan supaya gula tidak hangit . Tutup api & kacau sehingga gula keperangan itu sedikit sejuk . Biarkan ianya sejuk sebelum masukkan kedalam bekas. 
  3. Bila gula tadi dah sejuk , masukkan bahan yang diblend tadi ke atas gula yang telah kita sejukkan . 10 biji telur yang diblend tadi boleh buat 2 bekas tau . Kukus je sehingga masak . Kebiasaannya yang efa buat masa yang diambil hanya 25 minit.
  4. Dah masak kan?? uolls kena sejukkan dulu sebelum letak dalam peti ais . Waa !! Bila dah sejuk bolehlah dihidang . Perghhh meleleh uolls . Kalau tak tahan dengan lelehan & bau puding tu boleh je ngapppp.

It's DONE !! Senang je kan?

Jom pikat perut suami & anak-anak dari masakan air tangan kita . Biasakan masuk dapur walau uolls tak pandai masak sebab kalau tak pandai uolls kena rajin belajar & pastikan perut family kenyang dengan masakan kita.

SELAMAT MENCUBA

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resipi Daging Masak Merah

Resipi Daging Masak Merah

Assalamualaikum semua. Raya korban ni mesti banyak daging yang korang dapat kan? Saya terbaca satu resepi daging masak merah yang best ni. Rasa nak cuba la. Tapi kita simpan dulu la resepi ni kat blog. Korang jangan lupa cuba tau!

Jom tonton : Cara Masak Ayam Masak Merah Simple Sahaja

Jom layan resepi daging masak merah ni. Resepi ni saya dapat dari facebook page Resepi Mengikat Perutku.


Daging rebus lembut, rebus sikit dgn pewarna merah. Sejukkan dan hiris nipis. Sejukkan supaya senang potong n tak pecah pecah. 
Lepastu goreng kan sikit.

Bawang putih ketuk
Cili kisar
Bawang kuning
Cili api
Cili merah hiris
Daun sup


Sos tiram
Cili sos
Tomato sos
Sos ikan

Tumis bawang putih sampai naik bau
Masuk cili kisar n tumis sampai garing
Masuk sos tiram, cili sos, tomato sos n renjis sikit sos ikan.

Masukkan bawang, cili n daun sup. Masukkan air sikit. Nak berkuah lebihkan air ok.
Masukkan daging n kacau sebati. Masuk garam gula n perasa sikit. Seimbangkan rasa masin manis. Pastu tutup api.

Daging merah is done!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak share resepi mudah membuat cakoi. Jom kita tengok dahulu bahan-bahannya.

Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim

Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang

Bahan-bahan

2 1/2 cawan tepung roti
1cwn air
1 sd teh yist segera
1sd bsr gula
1sd bsr susu pkt
1 biji telur
1 sd teh garam
1/2 sd teh soda bikarbonate
2 sd besar minyak mazola/minyak masak
1 sd bsr shortening
1/2 sd teh cream super(klu xada xpyh pening2 nk cri..itu sy tambh sbb benda dah ada..)
Minyak utk menggoreng


Cara-cara memasak

  1. Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan yist segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan . Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak,telur dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
  2. Masukkan shortening & cream super uli hingga doh sebati dan lembut.
  3. Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 atau 2 jam..sehingga doh kembang 2kli gnda.
  4. Tumbuk2 doh buang angin..ambil doh sdikit dan digelek dgn roller pin/kayu penggelek,potong mngikut saiz yg dikehndaki..guna lidi sate celup air dan sapu atas doh yg dipotong tdi dan ditindih dgn satu lg doh...
  5. Tarik sedikit doh dan digoreng dlm minyak pns hingga kekuningan dgn api sederahana.
  6. Angkat dan toskan minyak dan boleh dihidangkan dgn sekaya atau kuah kcg.
Selamat mencuba.

With Love
Papaglamz

-sekian-
Papaglamz © . Designed by MaisarahSidi.com