Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak share resepi mudah membuat cakoi. Jom kita tengok dahulu bahan-bahannya.
Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim
Resepi Buat Cakoi. Boleh Makan Waktu Minum Petang
Bahan-bahan
2 1/2 cawan tepung roti
1cwn air
1 sd teh yist segera
1sd bsr gula
1sd bsr susu pkt
1 biji telur
1 sd teh garam
1/2 sd teh soda bikarbonate
2 sd besar minyak mazola/minyak masak
1 sd bsr shortening
1/2 sd teh cream super(klu xada xpyh pening2 nk cri..itu sy tambh sbb benda dah ada..)
Minyak utk menggoreng
Cara-cara memasak
- Dalam satu bekas , masukkan gula, garam, air dan minyak. Kacau rata. Dalam satu bekas yang lain, masukkan tepung bersama soda bikarbonat dan yist segera , kacau kering hingga sebati sedikit dan selepas itu, buat lubang di tengah-tengah adunan . Masukkan bahan campuran gula, garam , minyak,telur dan air tadi. Adun sehingga sebati terlebih dahulu.
- Masukkan shortening & cream super uli hingga doh sebati dan lembut.
- Selepas itu doh ditutup dengan plastik wrap dan biarkan selama 1 atau 2 jam..sehingga doh kembang 2kli gnda.
- Tumbuk2 doh buang angin..ambil doh sdikit dan digelek dgn roller pin/kayu penggelek,potong mngikut saiz yg dikehndaki..guna lidi sate celup air dan sapu atas doh yg dipotong tdi dan ditindih dgn satu lg doh...
- Tarik sedikit doh dan digoreng dlm minyak pns hingga kekuningan dgn api sederahana.
- Angkat dan toskan minyak dan boleh dihidangkan dgn sekaya atau kuah kcg.
Selamat mencuba.
With Love
Papaglamz
-sekian-
nasib baik cream super tu ada boleh, takde pun boleh..
BalasPadamthanks sharing resepi ni!
selamat mencuba
Padamsedap nie
BalasPadam