Assalamualaikum semua. Diam-diam dah seminggu aku balik bercuti di Cameron Highland bersama family aku last week. Cepat sungguh masa berlalu. Untuk entri kali ini aku nak kongsikan pada korang semua cara mudah memasak sardin capsicum Cameron Highland. Nak tahu kenapa nama dia ada Cameron Highland? Sebenarnya aku masak sardin ni then letak capsikum atau lada banggala buat-buat penambah rasa dan bersayur gitu kan. Biasanya aku suka letak kentang bila masak sardin. Oleh sebab aritu ada beli banyak lada banggala, aku masukkan la.
Sebelum aku so called share cara-cara nak masak sardin yang sememangnya ramai dah tahu ni, just nak tanya korang suka sardin jenis ap? Yela, kat pasaran sekarangni bermacam jenis sardin ada kan? Aku pernah cuba bermacam jenis sardin tapi satu je pilihan dihati. Tak lain tak bukan sardin botan la. Ikannya lembut dan tak terlampau hanyir. Kuah pun sedap. Ada sardin tu bila makan ikan dia keras ya ampun dan lidah kita jadi gatal-gatal bila makan. Tapi botan memang terbaik.
Ok la cukup membebel nah aku kongsikan cara aku masak sardin bersama capsicum dari Cameron hihgland
Cara mudah masak sardin
Bahan-bahan
1 tin sardin cap botan
3 biji bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - ketuk
1 batang serai- ketuk
1 sudu besar cili kisar
1 biji lada banggala / capsicum - hiris besar-besar
1 keping asam keping
Garam, gula secukup rasa
Cara-cara memasak
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kisar.
2. Masukkan sardin.
3. Masukkan asam keping.
4. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
5. Masukkan lada banggala yang korang hiris tadi dan matikan api.
6. Sedia dimakan.
Selamat mencuba..!!!!
With Love
Papaglamz
-sekian-
Sedapnya...pos sini sket papag
BalasPadamKalo x nak pos, xdpt pahala..hahaha
BalasPadamok mlm ni unni buat..hihihi
BalasPadamwahh..bagusnya suami memasak...
BalasPadamDapnyeee cili tuuu..
BalasPadamTak tahu kenapa tapi suka makan capsicum bila dia duduk atas pizza je... mwahahhahaa
BalasPadamawat x dibuang biji capsicum tu papaG oii...well good try..sajer jer kan suh akak masak sardin malam ni
BalasPadamokay nice, capsicum ni favourite uyul suka ratah macam tuh je haha
BalasPadamUyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan
alamakkk....sedapnya,terasa nak makan sardin sekarang jugak hihi
BalasPadam