Mungkin ada yang pelik dengan namanya. Tapi, bagi
masyarakat Jawa, makanan Punten bukanlah sesuatu yang pelik dan asing
bagi mereka.
Punten adalah sejenis makanan tradisi Jawa seakan-akan nasi himpit yang popular dalam kalangan masyarakat melayu.
Cuma,
yang berbeza ialah Punten mempunyai rasa yang berlemak seperti nasi
lemak kerana pembuatannya dicampur dengan santan dan garam.
Masyarakat Jawa biasanya meminati Punten ini jika dimakan bersama dengan sambal merah ataupun sambal totok Jawa. Memang terbaik!
Nak tahu cara-cara membuat Punten? Jom ikuti perkongsian dari Air Tangan Cik Siti cara-cara nak buat Punten.
Bahan-bahan (untuk 2 orang):
1 cawan beras (sebaiknya beras biasa)
1 cawan santan
1 sk garam (atau secukup rasa - seperti membuat nasi lemak)
Air secukupnya
Cara-cara membuatnya
1) Basuh dan masak beras macam biasa - sekali dengan santan & garam.
2)
Bila air nasi dah kering, keluarkan nasi ke atas dulang atau bekas, dan
tekan-tekan dengan daun pisang atau plastik. Ratakan... Mula-mula
memang agak melekat, tapi bila dah nak sejuk semakin elok... tekan-tekan
sampai rata dan padat. Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan.
Siap untuk dimakan bersama sambal yang anda suka!
With Love
Papaglamz
-sekian-
Artikel ini pernah aku tulis di portal Cari.my sebagai penulis jemputan. Jom klik disini untuk membacanya.
sedapnya. dia ni ala2 nasi impit kan
BalasPadamHaar mmg nasi impit. Tapi versi nasi lemak
PadamTak tahu kenapa, baca nama punten pun dah rasa macam sedap di tekak.. Ni versi nasi impit berlemak laaa ni... ehh sambal totok pun sedap.. lagi pedas lagi best...
BalasPadamMmg sedap yunie. Sy pernah makan
Padam