RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI

RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi siakap 3 rasa ala thai yang mudah ni. Selamat mencuba.

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating


RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI


Bahan-Bahan:

1 ekor ikan siakap – (boleh kukus atau goreng)
100 ml air – boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih (jika ikan dikukus)
2 sb minyak – untuk menumis
Garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:

1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 – 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:

2 sb cili kisar
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos plum – guna sos ikan
2 sb gula pasir
1 sb jus limau nipis/lemon
1 sk kicap manis

Cara Memasak:

1.Sediakan kukusan. Jika kukus, lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak. Atau jika digoreng, lumur dengan garam kunyit dan digoreng garing.

2.Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.

3.Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.

4.Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa.

5.Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.

6.Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.

Selamat mencuba..!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles

HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles

HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles - Papaglamz TV

Asslamulaikum semua. Ada yang tercari-cari resepi sangkaya ala-ala boat noodle tu? Mai sini saya kongsikan HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles.


Resepi sangkaya mudah ni saya cuba dengan bantuan cik abang google la. Siapa lagi kan? Korang jangan lupa untuk mencuba sangkaya pandan ni tau.

Nak tahu bahan-bahan serta cara buat sangkaya pandan ni sila lah menonton video ini sehingga ke penghujungnya. Klik link di bawah ni.

Jom tonton : HOMEMADE | Resepi Sangkaya Ala-ala Boat Noodles - Papaglamz TV

Enjou this video dan selamat mencuba...!!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI BINGKA LABU KEMBOJA

RESEPI BINGKA LABU KEMBOJA

Assalamualaikum. Sedapnya dapat makan bingka labu petang-petang kan? Saya ternampak resepi bingka labu ni di facebook. Jom la layan. Siapa nak buat, boleh la cuba. Ok.!

Jom tonton : Video Resepi Butter Kek Simple dan Sedap


Bahanp-bahan

1 cwn tepong gandom (bagi penoh cwn )
1 cwn susu cair
1 cwn santan pekat
1 cwn gula pasir ( tak mahu manis 3/4 cukup gula )
200 gram labu yg telah direbos dan dilecek .
3 biji telor
2 sb minyak masukan dlm loyang
1 sk garam
1 sk minyak sapi gee .
Sedikit bijan


Cara membuatya

Blend kesemua bhn masukan kedlm loyang yg telah dipanaskan telebeh dahulu 10 minit , taburkan bijan dan bakar lebehkurang 40 minit suhu 150 darjah celcious.

Selamat mencuba.

Kredit Hajah zainab bt Mawan

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll Recipe

Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll Recipe

Assalamualaikum semua. Ok la, video kali ni saya nak share cara-cara nak buat korean egg roll yang mudah dan sangat-sangat simple. 


Telur gulung atapun korean egg roll ni sangat popular. Selain cara nak buat telur gulung ni yang mudah ia juga sangat sedap dan juga menyihatkan. 

Siapa yang tengah on diet tu boleh la cuba resepi telur gulung korea yang mudah ni ya!

Ok la, jangan cerita panjang. Jom layan video ala-ala korean food saya kali ni di channel youtube Papaglamz TV saya. Klik link di bawah.

Jom tonton : Resepi Telur Gulung Korea | Korean Egg Roll - Papagamz TV

Enjoy...!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Patin Bakar Awesome

Resepi Ikan Patin Bakar Awesome

Assalamualiakum semua.

Jom layan resepi ikan patin bakar yang awesome ni. Selamat mencuba.


Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin
2 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
3 batang serai
30 gm udang kering
4 cm kunyit hidup
3 helai daun kunyit
Daun pisang atau foil aluminium
Garam dan gula secukup rasa

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan.

2. Kisar semua bahan dan lumurkan ke keseluruhan ikan patin.

3. Balut ikan dengan daun kunyit, diikuti daun pisang atau foil. Ikat kemas.

4. Bakar di atas api yang sederhana.

5. Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.

credit - Patin PokDin

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Resepi Ikan Patin Masak Tiga Rasa

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi nak buat ikan patin masak tiga rasa ni. Biasa siakap je masak tiga rasa. Kali ni tukar angin guna ikan patin pula. Sedap ke idok.......!!!??


Bahan-bahan:

1 ekor ikan Patin.
3 ulas bawang merah }
4 ulas bawang putih } dikisar
40 gm cili kering }
1 batang serai – diketuk
10 biji cili padi – diketuk
2 sm halia – dihiris halus
3 helai daun limau purut
3 sudu sos cili
3 sudu sos tiram
2 sudu air limau nipis
1 cawan tepung jagung
Garam dan gula
Minyak

Jom tonton : Resipi Rendang Ayam Terbaik Untuk Raya

Cara-cara membuat:

Lumur ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng ikan tersebut hingga garing. Angkat dan hidangkannya di atas pinggan.

Cara-cara membuat sos:

Tumis bahan yang dikisar bersama serai dan halia hingga naik baunya. Kemudian masukkan daun limau, cili padi, sos cili, sos tiram dan air limau. Campurkan sedikit air ke dalam bahan tersebut. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian tunggu hingga ia mendidih. Akhir sekali curahkan sos yang sudah masak ke atas ikan yang telah siap dihidangkan tadi.

credit - patin pokdin

With Love
Papaglamz

-sekian-
Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh

Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh

Masak Tempoyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi ikan patin masak tempoyak. Yang bestnya, resepi ni adalah resepi asli dari Temerloh tau.

Jom tonton : Best and Easy Creamy Butter Chicken Recipe


Bahan bahan:

1 ekor patin saiz sederhana
2 senduk tempoyak
4 cawan air - agak agak pekat kuah disukai
1 biji cili merah - opsyenal untuk bagi kuah merah jer
Segenggam cili padi merah - ikut pedas disukai
1 inci kunyit hidup
Secekak daun kesum
Sedikit garam

Cara cara:

Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur pulak. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.

Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk. Masaklah dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan menggelegak.

Setelah menggelegak, masukkan daun kesum. Masak dalam 2-3 minit sahaja dan bolehlah tutup api. 

Nota:

Kalau tempoyak kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.

Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.

Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.

Kredit : Azie Kitchen

With Love
Papaglamz

-sekian-
RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Assalamualaikum semua. Jom layan resepi ikan patin masak tempoyak yang awesome ini ya. 

Jom tonton : Cara Mudah Nak Buat Jagung Manis Lemak Berkrim


Bahan-bahannya:

4 keping ikan patin
10 tangkai cili api } Di tumbuk
Sedikit kunyit hidup } Di tumbuk
Sedikit tempoyak
Sedikit daun kunyit dan kesom
Garam dan gula

Cara membuatnya:

Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali ikan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.

Kemudian, masukkan ikan patin, daun kesom dan daun kunyit.

Angkat apabila ikan telah pun masak.

Sumber resepi: Wanita Idaman

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Nasi Air Kelantan

Resepi Nasi Air Kelantan

Resepi Nasi Air Kelantan



A) Sup ayam

Ayam separuh 
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah 3 ulas 
Halia (besar ibu jari)
(Hiris nipis)
Tumis sekali dengan sup bunjut
Goreng sampai masak baru masukkan ayam dan air .
Masukkan garam ,ajinomoto, kiub sup ayam. Bila masak , angkat ayam ke dalam bekas lain . Dan carikan ayam kecil-kecil.

Jom tonton : Cara Masak Ayam Masak Merah Simple Sahaja

B) Nasi air

1) Basuh beras sehingga bersih 
2) goreng hingga kering air 
3) blender beras hingga hancur
4) masak dalam periuk electrik pun boleh 
Tapi kena sentiasa kacau beras tu. 3 minit sekali kacau sampai bubur nasi masak . 
5) kalau nak guna bihun, mee kuning , kue tia pun boleh .

C) sambal tambahan

1) lada , cuka , garam , gula , air sedikit (blender semua ) 
2) potong lada kecil-kecil, masukkan cuka dan kicap manis. 
3) Lada jeruk just potong lada besar rendam dengan cuka.
4) Serbuk lada kering boleh beli dekat kedai.

D) lauk

1)goreng ikan bilis sampai garing 
2)Ayam carik tadi 
3) nak tambah daging, perut lembu boleh je .

E) Sayur

1) tauge 
2) kubis 
3) Kankung

F) daun sup , daun bawang dan bawang goreng.

Dah siap .. terima kasih semua ..

Kredit: Nor darwinq che ismail

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Ikan Merah Masak Pindang

Resepi Ikan Merah Masak Pindang

Assalamualaikum semua. Dah masak ke belum tu? Ni ha nak share resepi ringkas dan mudah untuk mak mak yang super duper busy tapi nak makan sedap. hihi. Lauk ni memang simple, kena gaya, 2 3 pinggan jugak la bertambah.

Meh nak kongsikan resepi tu.. tak masak juga tak tau la nak kata apa.


Hmm.. Macam panjang je mukadimah nih.. Dah la, jom layan resepi ikan merah masak pindang.

Bahan-bahan:

1 ekor ikan ikan merah (500 gram) 
1 biji limau nipis 
1 ikat kemangi/basil ambik daunnya 
2 buah tomato merah, hiris-hiris besar 
3 buah belimbing buluh, belah 2 
2 batang serai, ketuk
3 lembar daun limau 
1 ruas jari lengkuas, ketuk 
1 ruas halia, bakar lalu ketuk 
1 ruas kunyit, bakar lalu ketuk 
7 butir bawang merah, hiris tipis 
4 ulas bawang putih, ketuk, cincang halus 
5 buah cili merah, hiris senget-senget
7 biji cili api ( untuk orang berpantang tak perlu letak cili ) 
1 sdm bawang putih goreng untuk taburan

Jom tonton : Resepi Rempah Ayam BBQ Edisi Masak Outdoor di Pantai Cherating

Cara-cara memasak

1. Siang ikan dan sisiknya, potong-potong lepas tu cuci bersih, lumurkan dengan airlimau nipis, perap selama 15 menit didalam peti ais, cuci balik lepas tu toskan.


2. Tumis dua bawang sampai wangi, masukkan serai, daun limau, kunyit, halia & lengkuas yang dah diketuk tadi, gaul rata, buh air biarkan memndidih.


3. Selepas mendidih masukkan ikan & cili merah, masukn garam & gula, kacau rata, masukkan belimbing buluh, masak sampai lembut.

4. Sebelum angkat tu masukkan dulu irisan tomato & daun kemangi, taburi bawang putih goreng. Pindang ikan merah done.

Selamat mencuba.

Kredit : Aizah Zarirah

With Love
Papaglamz

-sekian-
Papaglamz © . Designed by MaisarahSidi.com