5 Rahsia Penulisan Resume Berkesan Umpama Santau Buat Bakal Boss Anda

5 Rahsia Penulisan Resume Berkesan Umpama Santau Buat Bakal Boss Anda

Maklumat penting dalam resume


Assalamualaikum

5 Perkara Penting Dalam Menulis Resume | Sekian lama anda bekerja, mungkin agak lama tidak mengemaskini resume. Besar kemungkinan resume anda mengandungi informasi yang tidak lagi diperlukan, atau sudah lapuk untuk dikongsikan. Akibatnya, resume anda akan kelihatan tidak professional dan tiada sentuhan. Di sini PapaG senaraikan 5 perkara yang tidak perlu ada dalam resume anda.



1. Bertanggung  jawab kepada.... Sekiranya anda melakukan sesuatu perkara, pastinya anda bertanggung jawab tentangnya. Menggunakan perkataan “bertanggung jawab kepada…” ini kelihatan tidak menarik kerana kurang efektif dan anda tidak serius dengannya. Sebagai contoh, “bertanggung jawab kepada rekaan senibina menara Kuala Lumpur” tidak memberikan impak berbanding “mereka senibina menara Kuala Lumpur”. Perkataan ini tidak akan menambah nilai kepada pencapaian anda.

2. Format yang pelik. Menggunakan tulisan yang bersimpul seperti rekaan kad kahwin memang tidak sesuai. Atau paling kurang anda meletakkan font dengan gaya tulisan komik. Pilih font yang biasa digunakan dalam dokumentasi sudah cukup. Elakkan juga dari mewarnakan resume anda kerana biasanya pengurus jawatan kosong berkenaan akan mencetak resume anda dengan hitam putih sahaja mengakibatkan resume anda tidak kelihatan seperti yang anda mahukan.

3. Pengalaman kerja yang lama. Kerjaya anda mungkin sudah melebihi 10 tahun, namun anda tak perlu tuliskan secara panjang lebar. Pilih pengalaman yang berkaitan dengan skop kerja yang bakal anda pohon. Anda boleh letakkan senarai syarikat yang pernah anda sertai dalam surat iringan resume.

4. Emel yang meloyakan. Perkara ini nampak enteng sahaja, namun ia perlu diambil kira. Gunakan emel yang kelihatan profesional dan serius. Ia bakal digunakan untuk berkomunikasi dengan pelbagai pihak di kemudian hari. Usah letakkan budaknakal@yahoo.com sebagai emel anda, kerana sedikit sebanyak ia mencerminkan siapa diri anda. Ambil inisiatif untuk menghasilkan satu emel khas untuk kerjaya anda.

5. Senarai sekolah dan institusi yang meleret. Kecuali untuk mereka yang baru hendak memulakan kerja yang pertama, informasi ini tidak perlukan senarai yang panjang. Anda hendak memohon pekerjaan yang baru, jadi keluarkan senarai sekolah rendah dan sekolah menengah. Masukkan pendidikan yang tertinggi dan senarai pengalaman anda.

Begitulah 5 perkara yang perlu anda titik beratkan di dalam penulisan resume. Sesuaikan ia dengan keperluan syarikat atau bakal majikan yang anda pohon. Resume anda mencerminkan bagaimana anda bekerja. Biar resume anda kelihatan skema asalkan ia berpotensi untuk menjadi tiket kejayaan anda. 

Resume adalah tiket untuk ke temuduga kerja. Rahsia Resume Kerja merupakan sebuah panduan khas untuk menulis resume bagi memohon pekerjaan baik kerja kerajaan atau kerja swasta.

DAPATKAN PANDUAN MENULIS RESUME BERKESAN DENGAN CARA (KLIK DI SINI) Seriously, panduan menulis resume dari A-Z yang boleh membuatkan bakal majikan anda terpesona. Tempah sekarang.....!!!!!!



RESEPI ASAM REBUS BATANG KELADI

RESEPI ASAM REBUS BATANG KELADI

Masakan berasaskan batang keladi


Assalamualaikum

RESEPI ASAM REBUS BATANG KELADI | Nah PapaG kongsikan resepi mudah Asam Rebus Batang Keladi. Jangan tak cuba tau. (Resepi asal : Ummu Durrah) 

Masakan-batang-keladi-asam

ASAM REBUS BATANG KELADI

Bahan-Bahan

3 pokok keladi- disiat kulitnya dan potong2,ambil sekali buahnya
1/2 cwn jus asam jawa, boleh juga guna asam keping
2 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Kisar

5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cwn ikan bilis-buang kotoran, cuci dan toskan
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan

Cara Memasak

Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk.
Setelah empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu.
Dalam periuk masukkan bahan2 kisar. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
Tambahkan air secukupnya. Masukkan batang keladi tadi, jus asam jawa, gula dan garam.
Masukkan daun kesum dan perasakan.
Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah tutupkan api dan hidangkan bersama lauk kegemaran.

Siap...!!! Mudah kan. SELAMAT MENCUBA.

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags : Resepi masakanResepi masak asamAsam pedas berapiResepi mudahBatang keladi sedap


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Resepi Pais Ikan Mengancam

Resepi Pais Ikan Mengancam

Resepi masakan ikan pais yang sihat


Assalamualaikum

Resepi Pais Ikan Mengancam | Ya allah sedapnya Pais Ikan. Menu masakan ikan yang paling PapaG gemari. Selain rasanya yang sedap ianya juga merupkana antara masakan yang boleh menyihatkan kerana kita bakar atau kukus bila memasaknya. Jadi, entri kali ini PapaG kongsikan pada semua resepi mudah dan ringkas Pais Ikan yang korang harus cuba.

ikan-pais

Resepi Pis Ikan

Bahan-bahannya

4 ekor ikan selar besar
daun pisang, disalai
toothpick

Bahan untuk dikisar

8 batang lada merah
8 batang cili padi thailand 
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
2 cm belacan
1 helai daun kunyit sederhana besarnya 
6 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 1/2 sudu makan gula 
garam secukup rasa
serbuk peras jika suka

Cara-caranya

1. Bahan-bahan dikisar dengan sedikit air. Digaul dengan ikan dan diperap 1 jam.
2. Letakkan ikan diatas daun pisang bersama rempahnya. Balut rapi dan disemat hujung daun pisang dengan lidi.
3. Kemudian boleh dibakar atau dikukus pais ikan sehingga masak.

Selamat mencuba..

With Love
Papaglamz

-sekian-

Resepi Ikan Kembung Masak Pindang

Resepi Ikan Kembung Masak Pindang

Resepi masakan ikan kembung yang sihat


Assalamualaikum

Resepi Ikan Kembung Masak Pindang | Ok untuk entri kali ini, PapaG nak kongsikan resepi yang PapaG jumpa dalam FB Ummu Durrah lagi. Resepi kesihatan yer. Resepi Ikan Kembung Masak Pindang. PapaG memang suka sangan masak pindang. Kalau hirup kuah die, rasa segar jer. Lebih-lebih kalau rasa dia pedas sikit. Memang terangkat. Biasayany masakan pindang ni orana-orang lepas bersalin je yang makan kan. Sebabnya ianya adalah menu yang baik untuk ibu-ibu yang sedang berpantang kerana bahan-bahan untuk memasaknya adalah baik untuk pemulihan luka bersalin. Jom cuba resepi Ikan Kembung Masak Pindang ni. Enjoy.

ikan-kembung-masak-pindang

Resepi Ikan Kembung Masak Pindang


Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung
2 batang serai (dititik)
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
sedikit halia*
sedikit air asam jawa
1 biji tomato (dibelah 4)
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara memasaknya:

1. Blendkan bahan yang bertanda *. Masukkan
Bahan yang dikisar, serai, air asam jawa 
serta air secukupnya ke dalam periuk.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan garam. 
Biarkan seketika. Sebelum tutupkan api 
masukkan buah tomato.
3. Setelah masak, bolehlah diangkat untuk 
dihidangkan.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
RESEPI SIAKAP STIM LEMON

RESEPI SIAKAP STIM LEMON

Resepi masakan ikan


Assalamualaikum

Nak melihat saya masak secara live dalam video? Jom tonton di Youtube Channel Papaglamz TV. Jangan lupa subscribe, like dan komen ya.!!



RESEPI SIAKAP STIM LEMON | PapaG percaya, ramai yang suka makan ikan siakap ni kan? Kalau di kedai-kedai ikan bakar, ikan siakap adalah antara ikan yang paling popular dan menjadi pilihan ramai pengunjung. Ok, apa kata PapaG kongsikan satu resepi mudah untuk anda semua iaitu Resepi Ikan Siakap Stim Lemon. Lemon atau limau pun boleh. Mana-mana pun tak kisah. Resepi ni meyihatkan tau. Jadi, siapa yang nak kuruskan badan tu boleh makan siakap stim lemon ni setiap hari. Hehehe


SIAKAP STIM LEMON

Bahan-bahan

1 ekor siakap
3 sudu besar jus lemon
1 batang serai dititik
Daun bawang
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar tepung jagung
1/2 biji tomato, hiris nipis
1 biji cili merah, hiris nipis

Bahan hiris halus

2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
Cara Penyediaan

Bersihkan ikan dan kelar di kedua belah bahagian.
Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih.
Perahkan jus lemon, anggaran 3 sudu besar di atas ikan. 
Masukkan serai, kemudian tuang sedikit air ke dalam loyang bersama bancuhan tepung jagung dan sedikit gula.
Tuang sos ikan dan kukus selama 15 minit.
Buka tudung pengukus dan taburkan tomato, cili merah, daun bawang dan sedikit hirisan lemon. 
Kukus kembali selama 5 minit.
Angkat dan hidangkan.

Mudah kan? Jadi, apa lagi selain masakan yang enak ia juga menyihatkan. BOLEH KURUS. Hehehhe. SELAMAT MENCUBA..

With Love
Papaglamz

-sekian-



Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Resepi Sihat | Ikan Kukus Kicap Berhalia

Resepi Sihat | Ikan Kukus Kicap Berhalia

Resepi masakan ikan yang sihat dan mudah


Assalamualikum

Ikan Kukus Kicap Berhalia | Ikan adalah sumberportein yang terbaik. Namun, jika salah masak kebaikan protein yang ada di dalam ikan akan musnah. Jadi, menu paling baik untuk masak ikan ialah dengan merebus ataupun kukus. Dalam entri ini, PapaG kongsikan pada anda semua Resepi Ikan Kukus Kicap Berhalia yang mudah lagi menyihatkan. Resepi PapaG dapat dari FB : Ummu Durrah

resepi-ikan-merah-kukus

Ikan Kukus Kicap Berhalia


Bahan-bahannya

2 keping isi kan merah
1/2 batang lobak merah saiz sedang, hiris halus
2 inci halia muda, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 biji bawang merah, hiris halus
1 pokok daun bawang hiris halus
4-5 biji cili padi, diketuk
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
3 camca besar kicap cair*
1 camca teh sos tiram*
1/4 camca teh minyak bijan*
1 camca teh madu*(*disatukan dan kacau rata2)

Cara membuatnya

Ikan dilumur sedikit garam dan jus lemon, perap 10 minit, cuci bersih dan toskan. Lumur bahan yang disatukan (*) pada ikan hingga rata. Perap 20 minit. Kemudian letak ikan tadi dalam bekas tahan panas.
Letak bunga kobis dan tabur bahan lain atasnya, tabur sedikit garam jika kurang masin. Kukus selama15 - 20 minit atau hingga ikan masak. Hidangkan segera.

Ha mudahkan? Dalam setengah jam je dah siap masak dan boleh makan. Masakan berkukus ni elok tau sebab kurang minyak. Bagi mereka yang sangat mementingkan kesihatan dalam makanan, boleh la cuba. SELAMAT MENCUBA.

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Jadual Tarikh Pembayaran Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) 2016

Jadual Tarikh Pembayaran Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) 2016

Bila duit BR1M 2016 dapat dan masuk akaun


Assalamualaikum

Jadual Tarikh Pembayaran Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) 2016 | Pastinya ramai yang tertanya-tanya bilakah tarikh duit Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) akan di masukkan kedalam akaun penerima-penerima yang layak. Jadi, entri kali ini PapaG kongsikan bilakah tarikh pembayaran bantuan rakyat 1 malaysia (BR1M) akan di lakukan. Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2016) akan dilaksanakan secara berperingkat kepada pemohon baru dan penerima sedia ada jika permohonan mereka diluluskan. 

jadual-pengagihan-BR1M

Gambarajah di atas merupakan tarikh pengagihan, jumlah wang pengagihan dan juga kategori-kategori penerima. Secara ringkasnya, pada tahun 2016, terdapat 4 kumpulan penerima yang layak menerima bantuan BR1M ini. Antaranya ialah kategori bujang yang berpendapatan RM 2000 dan kebawah, Kategori isi rumah berpendapatan RM 3000 dan kebawah, Kategori isi rumah berpendapatan RM 3001 - RM 4000 dan juga kategori E-Kasih. Dalam setiap kategori, kerajaan memperuntukkan jumlah bantuan yang berlainan. 

Tahniah buat mereka yang layak untuk menerima bantuan ini. Enjoy..!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-
Resepi Asam Rebus Bendi

Resepi Asam Rebus Bendi

Resepi sihat dari sayur bendi


Assalamualaikum

Resepi Asam Rebus Bendi | Sayur bendi di percayai mempunyai khasiat dalam membantu pencernaan serta mampu mengawal tahap gula dalam darah. Sayur Bendi adalah sejenis tumbuhan berupa sayur berbentuk hampir seperti lada hijau pada umumnya yang termasuk dalam klasifikasi dari spesis Plantae, Bendi ini banyak dimanfaatkan sebagai sayur yang mempunyai rasa yang begitu segar. Dengan kesegaran itu, Resepi Asam Rebus Bendi pastinya menjadi salah satu menu pilihan buat anda semua. Bukan hanya ianya enak, malah ia amat menyelerakan.

sayur-bendi

Asam Rebus Bendi

Bahan-bahan :

Bendi - buang tombol atas bendi tu dan belah dua (jangan putus)
Bawang merah - blend
Bawang putih - blend
Lada merah - blend
Ikan bilis - blend
Asam keping
Air masak secukupnya

Cara-cara :

1. Didihkan air di dalam periuk
2. Tuangkan bahan yang telah di kisar.
3. bendi dan garam secukup rasa.
4. Apabila bendi sudah agak layu boleh la di makan.

SELAMAT MENCUBA

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan

Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan

Resepi Sihat Ikan Kembung


Assalamualaikum

Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan | Ok kali ni PapaG nak kongsikan sau resepi yang menyihatkan iaitu resepi masak ikan kembug rebus air asam belacan. Haa nampak tak dalam resepi ni ade belacan. Complete dengan asam sekali. PapaG memang suka masakan yang berasaskan belacan. For sure la sambal belacan kan? So, apa kata jom cuba resepi masak ikan kembung air asam belacan ni. Macam best je kan? Resepi dari FB Ummu Durrah

gambar-ikan-kembung-masak-asam

Resepi Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan

Bahan-bahan :-

Ikan kembung yangg telah dibersihkan
Air (ikut berapa byk kita nak kuah dia)
Garam sebagai perasa
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 biji lada besar - hiris halus
Cili api - hiris halus - ikut nak pedas mana
1/2 cawan asam jawa
2 sudu besar gula
Sedikit belacan
Asam limau (optional)

Cara-caranya :-

Rebus ikan dengan air sehingga masak.
Masukkan belacan & asam jawa, garam & perasa.
Satukan kesemua bahan hirisan ke atas ikan..Perahkan asam limau
Tunggu masak, siap.. Makan dgn nasi putih..wallahhhh
Boleh juga di satukan kesemua bahan2 dan di kukus sampai masak.

*TIPS : Jangan masak lama kulit limau tau, nanti akan keluar rasa pahit. So,  perah limau dan letak limau ni bila api dah dipadamkan.. sekadar nak mencantikkan hidangan kita.

SELAMAT MENCUBA....!!!!

With Love
Papaglamz

-sekian-


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Resepi Mudah Kerang Rebus

Resepi Mudah Kerang Rebus

Resepi sihat dari kerang rebus


Assalamualikum

Resepi Mudah Kerang Rebus | Kerang dan karangan laut sememangnye mempunyai keenakan tersendiri. Malah ianya mempunyai khasiat yang tersendiri. Bagi mereka yang menghidapi penyakit Anemia menu-menu yang berasaskan makanan laut adalah terbaik. Antara karangan laut yang populat ialah Kerang. Dalam entri kali ni PapaG ingin kongsikan pada semua resepi yang amatlah mudah iaitu Resepi Kerang Rebus. Walaupun nampak mudah tapi ia sangat sedap tau. Tak percaya cubalah. Jangan pandang sebelah mata

kerang-masak-rebus

KERANG REBUS

1kg kerang (telah dicuci)
1 biji bawang merah besar (hiris)
2 batang serai (titik)
1 batang cili merah (hiris)
sedikit halia (hiris)
garam secukup rasa (Tak payah letak pun tak ape sebab kerang tu dah masin)

Rebus sehingga kerang terbuka. Tu tanda dah masak le tu

Sebenarnya masakan kerang ni ade yang pelbagai. Ade orang madak kerang tumis dengan sambal dan macam-macam lagi. Tapi, yang paling mudah ialah di rebus sahaja. Ad tip ni. Kalau nak rebus kerang ni gunakan air yang sikit je. Agak-agak tidak menenggelamkan kerang tu dalam periuk. Korang akan rasa kerang tu lebih manis. Tak percaya...!!! Cubalah

With Love
Papaglamz

-sekian-

Sumber : Ummu Durrah


Dapatkan Resepi-resepi masakan terbaik untuk anda - Klik Disini
Dapatkan Resepi Kek Coklat BEST dengan - Klik Disini
Brownies Kedut ini MESTI korang suka - Klik Disini
Koleksi Resepi Kek MESTI Korang suka - Klik Disini
Papaglamz © . Designed by MaisarahSidi.com