7.7.20

Cara Buat Kerepek Durian Perkongsian Puan Azura Jhamary Memang Sangat Rare. Anda WAJIB Cuba

Assalamualaikum semua. Biasalah, setiap tahun anggaran bulan 6 hingga 9, tentu sahaja kedatang musim raja buah ini ditunggu-tunggu oleh peminatnya di Malaysia. Durian atau ada yang memanggilnya Raja Buah sememangnya popular dalam kalangan Masyarat di Malaysia.

Walaupun ada sesetengah yang mengatakan baunya tidak begitu menyenangkan, populariti dan permintaan terhadap raja buah ini begitu tinggi. Harganya juga boleh tahan mahal. Rasanya boleh saya kategorikan buah durian ini sebagai buah kayangan.

kerepek biji durian crispy,kerepek biji durian,cara membuat kerepek biji durian,kerepek biji durian crispy bila dimakan,cara hiris biji durian,memasak biji durian,resepi kerepek biji durian,biji durian rangup,durian,musim durian,kerepek durian,kerepek biji durian,biji durian,biji durian goreng,biji durian celup tepung,tutorial membuat kerepek biji durian,cara mengoreng biji durian

Selain dimakan begitu sahaja, durian juga boleh digunakan dalam masakan. Tetapi sebelum digunakan, durian ini hendaklah diperap terlebih dahulu. Durian yang terperam ini dipanggil tempoyak. Banyak juga menu-menu masyarakat kita di Malaysia yang menggunakan tempoyak sebagai bahan asasnya. Sebagai contoh, ikan patin masak tempoyak, sambal petai tempoyak, Tempoyak ikan bilis dan macam-macam lagi.

kerepek biji durian crispy,kerepek biji durian,cara membuat kerepek biji durian,kerepek biji durian crispy bila dimakan,cara hiris biji durian,memasak biji durian,resepi kerepek biji durian,biji durian rangup,durian,musim durian,kerepek durian,kerepek biji durian,biji durian,biji durian goreng,biji durian celup tepung,tutorial membuat kerepek biji durian,cara mengoreng biji durian

Dalam entri ini, saya ingin kongsikan pada anda semua sebuah resepi yang agak rare dan pelik iaitu kerepek biji durian. Biasanya biji durian kita akan buang sahaja, tetapi tidak bagi Puan Azura Jhamary, beliau lebih senang untuk memanfaatkan biji durian yang ada dengan membuat kerepek durian.


Perkongsiannya di Yotube Dapur Rentung Channel miliknya sememangnya memudahkan kita untuk mencuba menu yang rare ini. Jom saya kongsikan step-by-step cara nak buat kerepek durian yang rare ini.

Bahan-bahan yang diperlukan

5-7 biji durian (lebih pun ok)
1 senduk Tepung Bestari
Pisau sagat

Cara-cara membuatnya

1. Rendam biji-biji durian dalam air untuk membersihkannya.
2. Kupas biji durian.
3. Sagat biji durian tadi.
4. Selepas disagat, campurkan dengan tepung bestari. Jangan letakkan air.
5. Goreng di dalam kuali dengan minyak yang banyak.
6. Setelah garing, boleh toskan minyak dan sedia untuk dimakan.

Itu sahaja bahan-bahan yang diperlukan. Mudah kan? Jika anda nak melihat dengan lebih dekat lagi cara-cara penyediaannya, boleh la singgah di channet Youtbe Azura Jhamary. Anda kena buat tau sebab Puan Azura kata rasa kerpek durian ini sangat sedap.


Selamat menonton

With Love
Papaglamz

-sekian-

Tags
kerepek biji durian crispy,kerepek biji durian,cara membuat kerepek biji durian,kerepek biji durian crispy bila dimakan,cara hiris biji durian,memasak biji durian,resepi kerepek biji durian,biji durian rangup,durian,musim durian,kerepek durian,kerepek biji durian,biji durian,biji durian goreng,biji durian celup tepung,tutorial membuat kerepek biji durian,cara mengoreng biji durian,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Papaglamz © . Designed by MaisarahSidi.com